Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΓΚΑΙΓΚΑΝΑΣ


Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή από τη περιοχή της Νάουσας η οποία χρησιμοποιεί το τυρί μπάτζος το οποίο είναι προιόν Π.Ο.Π. Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε κεφαλοτύρι.

ΥΛΙΚΑ

  • 5 αυγά
  • 5 κουταλίες της σούπας αλεύρι
  • 2,5 ποτήρια νερό
  • 250 γραμμάρια μπάτζο ή κεφαλοτύρι
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  2. Κόβουμε το τυρί σε κύβους το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε το αφαιρούμε και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουνε τα περιττά λάδια.
  3. Στο τηγάνι που τηγανίσαμε το τυρί προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε για λίγα λεπτά στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ελαφριά κρέμα.
  4. Ψήνουμε για λίγα λεπτά και ρίχνουμε τα αυγά τα οποία προηγουμένως έχουμε ελαφρώς χτυπήσει και το τηγανισμένο τυρί.
  5. Αφήνουμε για λίγο στη φωτιά και αποσύρουμε μόλις ψηθούν και τα αυγά.

Καλή επιτυχία!!

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ


ΥΛΙΚΑ
  • Γάλα 1,5 λίτρο
  • Ψιλό σιμιγδάλι 1 κούπα
  • Ζάχαρη 1 κούπα
  • Βούτυρο ή μαργαρίνη 2 κουταλιές για την κρέμα και 4 για το ταψί
  • Αυγά 4 μέτρια
  • Βανίλιες 2 κάψουλες
  • Αλάτι λίγο στη μύτη του κουταλιού
  • Φλούδα λεμονιού από 1/2 λεμόνι
  • Σφολιάτα 2 φύλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζετε το γάλα σε καταρόλα και το βάζετε στη φωτιά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το αλάτι, την βανίλια και το λεμόνι.
2. Ανακατεύετε συνέχεια, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βράσει το μείγμα και να δέσει ή κρέμα.
3. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε ανακατεύοντας στην κρέμα. Προσθέτετε τις 2 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό.
4. Βουτυρώνετε με το μισό βούτυρο που έμεινε το ταψί και απλώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αδειάζετε από πάνω την κρέμα και την στρώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κλείνετε ολόγυρα. Βουτυρώνετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο.
5. Με μαχαιράκι κάνετε τρυπούλες στο πάνω φύλλο και ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά(περίπου 40 λεπτά).

TIP
Τρώγεται ζεστή, χλιαρή ή κρύα. Αν θέλετε την πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΣΑΓΑΝΑΚΙ




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε τετράγωνες φέτες το βουτάμε σε λίγο νερό μετά από αλεύρι πάλι από νερό και το τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με καυτό λάδιμέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

καλή επιτυχία!!

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ




ΥΛΙΚΑ
  • 450 - 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 100 γρ βούτυρο (για το άλειμα των φύλλων)
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. Βούτυρο (για την κρέμα)
  • 3 βανιλίνες
  • Ζάχαρη άχνη και κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Βάζετε το γάλα και τη ζάχαρη στη φωτιά,ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Όταν κάψει το γάλα (προσοχή να μην βράσει), ρίχνετε λίγο λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει.
  3. Προσθέτετε και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το ανακάτεμα (προσοχή, η φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή και σας αρπάξει η κρέμα).
  4. Όταν η κρέμα σφίξει και εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες του βρασμού, είναι έτοιμη και την απομακρύνετε από τη φωτιά.
  5. Ρίχνετε τα 50 γρ. βούτυρο, ανακατεύετε να ενσωματωθεί στην κρέμα και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.Στρώνετε σε σε ένα ταψί, διαστάσεων.
  6. Περίπου τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας τα ένα ένα με τα 100 γρ. βούτυρο.
  7. Αδειάζετε στο ταψί την κρέμα και την στρώνετε ομοιόμορφα.
  8. Βάζετε από πάνω τα άλλα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας το κι αυτά ένα, ένα και διπλώνοντας ταυτόχρονα αυτά που περισσεύουν πάνω στην μπουγάτσα.Τα φύλλα που βάζετε από πάνω και περισσεύουν, τα διπλώνετε από κάτω, ανασηκώνοντας με προσοχή την μπουγάτσα.
  9. Ψήνετε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, μέχρι τα φύλλα να ροδοκοκκινίσουν (30-40 λεπτά).
  10. Την βγάζετε, την αναποδογυρίζετε στο ταψί της και την αφήνετε να κρυώσει λίγο.
  11. Την κόβετε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και την σερβίρετε πολύ ζεστή, πασπαλίζοντάς την με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
  12. Η συνταγή αυτή βγάζει περίπου 10 μερίδες.

TIP
Αν σας περισσέψει, για να μείνει το φύλλο τραγανό, αφήστε την ξεσκέπαστη, εκτός ψυγείου και καταναλώστε την την ίδια μέρα.

Καλή επιτυχιά!

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΕΣΠΡΕΣΣΟ


ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. σοκολάτα τριμμένη
  • 1 1/4 φλιτζάνι βούτυρο σε κομματάκια
  • 3/4 φλιτζάνι αλεσμένοι κόκκοι εσπρέσσο
  • 3 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 3/4 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 1/2 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 αυγά
  • 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στρώνουμε με χαρτί και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 C.
  3. Λιώνουμε σε μπαιν μαρί μαζί τη σοκολάτα με το βούτυρο.
  4. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμιγνύουμε καλά τη ζάχαρη και τον καφέ με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
  5. Αυξάνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε διαδοχικά τη σοκολάτα, τα καρύδια, το αλάτι και τη βανίλια.
  6. Χτυπάμε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
  7. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά μετά από το καθένα.
  8. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι έως ότου έχει μόλις αναμιχθεί.
  9. Απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για 55-60 λεπτά, έως ότου το κέντρο έχει μόλις ψηθεί.
TIP
Δεν πρέπει να το αφήσουμε να ψηθεί πολύ.

Καλή επιτυχία!

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ (ΑΡΝΑΚΙ)


  • Αυτή η μέθοδος ψησίματος αφορά ολόκληρα τεμάχια κρεάτων συνήθως νεαρής ηλικίας και μικρού βάρους(αρνάκια,κοκορέτσι,κεμπάπ,κοτόπουλα ολόκληρα κ.α).
  • Η τεχνική που χρησιμοποιούμε σε αυτή τη μέθοδο είναι καταρχήν το καλό αλατοπιπέρωμα του τεμαχίου και μετέπειτα η καλή στερέωση του πάνω στη σούβλα με τη βοήθεια δεσίματος κόμπων με μαγειρικό σπάγκο ή σύρμα.Όταν πρόκειται για ολόκληρα σφάγια τα σημεία του δεσίματος παίζουν σημαντικό ρόλο για την μετέπειτα σταθερότητα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.Έτσι δύο καλοί κόμποι ο ένας στη ράχη του ζώου και ο άλλος στη σέλα του θα του εξασφαλίσουν ένα σταθερό γύρισμα πάνω στη σούβλα.Φυσικά θα πρέπει να δεθούν αφού περαστούν μεταξύ τους και τα μπροστινά και τα πισινά πόδια του σφαγείου και ο λαιμός του για να εξασφαλίσουμε ένα ομαλό και χωρίς ταλαντώσεις ψήσιμο.
  • Το ιδανικότερο υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη παραγωγή θερμότητας είναι το κάρβουνο γιατί η σταδιακή καύση του ξύλου και η αναδυόμενη από αυτά μυρωδιά χαρίζει άριστα γευστικά αποτελέσματα στο προϊόν που ψήνεται.Η ένταση της θερμότητας θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και να ακολουθεί δύο βασικούς κανόνες.Στην αρχή η ένταση θα πρέπει να είναι ισχυρή ώστε το τεμάχιο να σχηματίσει μία εξωτερική κρούστα που θα κρατήσει τα υγρά του κομματιού μέσα στη σάρκα του και θα ακολουθήσει τη διαδικασία ψησίματος με αργό και σταθερό ρυθμό.Στη συνέχεια το κομμάτι θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη πηγή θερμότητας σε τέτοια απόσταση ώστε η ένταση της να το σιγοψήνει χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο να χρωματιστεί από έξω και μέσα να είναι ωμό.Καλό είναι κατά τη διάρκεια του ψησίματος να διαβρέχεται με λιπαρά ουσία(βούτυρο) για να μη στεγνώσει.
Καταλαβαίνουμε ότι ένα κομμάτι στη σούβλα έχει ψηθεί με τους εξής τρόπους.
  1. Αν στο σημείο της ράχης και στα κότσια του ζώου εφόσον αυτό ψήνεται ολόκληρο ξεχωρίσει η σάρκα από το κόκαλο και μας δίνει την εντύπωση ότι το κρέας θα κρεμάσει και θα πέσει.
  2. Αν στο πιο εύσαρκο σημείο του ζώου στρίψουμε το κόκκαλο και αυτό ελευθερωθεί χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία
καλή επιτυχία!!

ΚΑΣΕΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ


ΥΛΙΚΑ
  • 1250 γραμμάρια τυρί γκούντα
  • 425 γραμμάρια κεφαλοτύρι
  • 6 αυγά
  • 140 γραμμάρια αλεύρι
  • πιπέρι άσπρο,μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Τρίβουμε το γκούντα και το κεφαλοτύρι στη ψιλή πλάκα της μηχανής ή του τρίφτη τα μεταφέρουμε στο μίξερ προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε ώσπου να σχηματιστεί μία ζύμη που να πλάθεται στα χέρια μας.
  2. Πλάθουμε τις κασεροκροκέτες σε στρόγγυλο σχήμα και τις τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό ηλιέλαιο.
καλή επιτυχία!!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


ΥΛΙΚΑ
  • 1 συκωταριά αρνίσια (μικρή)
  • ½ κιλό εντεράκια
  • λίγο ξίδι
  • 3 λίτρα νερό
  • ½ κούπα βούτυρο
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια (πολύ ψιλοκομμένα)
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
  • ½ κούπα ρύζι Καρολίνα
  • αλάτι - πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

  • 2 αυγά
  • ½ κούπα χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλια σουπας κορν φλαουρ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε καλά τα έντερα και γυρίζουμε το μέσα έξω με τη βοήθεια ενός μικρού ξύλου.Τα βάζουμε στο ξίδι για λίγα λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  2. Βάζουμε λίγο νερό στο τηγάνι και τα ρίχνουμε μέσα να αχνιστούν.
  3. Αχνίζουμε και τη συκωταριά.Σε ένα σανιδάκι ψιλοκόβουμε τα εντεράκια και τη συκωταριά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, όπου το νερό είναι ήδη ζεστό.
  4. Το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.Ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε άλλα 20 λεπτά.
  5. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
  6. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τον άνηθο μαζί.
  7. Αφήνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά.Σε βαθύ σκεύος χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και ρίχνουμε λίγο- λίγο τον χυμό του λεμονιού και το κορν φλαουρ.Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο- λίγο ζωμό από τη σούπα.
  8. Όταν ρίξουμε 5-6 κουτάλες, με μεγάλη προσοχή ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει.
  • Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη.
  • Σερβίρεται ζεστή.

Καλή όρεξη!

    Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

    ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ



    NΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    • ½ κιλό ρύζι για πιλάφι
    • ½ κιλό αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά
    • 2 καρότα
    • 2 ντομάτες
    • 1 κρεμμύδι
    • ½ ματσάκι άνιθο, αλάτι, πιπέρι
    • σακούλα ειδική για τον φούρνο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    1. Καθαρίζετε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομματάκια.
    2. Πλένετε κάλα τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες.
    3. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα.
    4. Ανοίγετε μια τρύπα με αιχμηρό αντικείμενο στη σακούλα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο.
    5. Ψήνετε στους 170ο για 1 ώρα.
    6. Βράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά.
    7. Σερβίρεται ζεστό για να κρατήσει την γεύση του.
    Καλή επιτυχία!

    Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

    ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ


    ΥΛΙΚΑ
    • 500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
    • 1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
    • 2 κουτ.γλυκού κανέλα
    • 1 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρική
    • 200 γραμμάρια ζάχαρη
    • 100 ml χυμό πορτοκάλι
    • 100 ml σόδα αναψυκτικό
    • 150 ml ελαιόλαδο
    • 2 κουταλάκι της σούπας κονιάκ
    • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι.

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, την κανέλα και την σόδα.
    2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με όλα τα υγρά υλικά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη
    3. .Ενώνουμε σε αυτό το μείγμα τα στερεά υλικά (που κοσκινίσαμε νωρίτερα) και το ξύσμα του πορτοκαλιού.Ζυμώνουμε για λίγο, τόσο ώστε να υγρανθεί το αλεύρι.Αν χρειαστεί,προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα, ώσπου να μαλακώσει η ζύμη.
    4. Πλάθουμε την ζύμη σε διάφορα σχήματα και την στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
    5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουνε χρώμα.

    Καλή επιτυχία!




    ΦΡΥΓΑΔΕΛΙΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ



    ΥΛΙΚΑ

    • Μοσχαρίσιο συκώτι
    • Πάνα από αρνί (μπόλια ή σκεπες)
    • ξυλάκια για σουβλάκια
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • ρίγανη

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το συκώτι(λίγο μεγαλύτερα από ένα νόμισμα)και σε αντίστοιχα κομμάτια την πάνα του αρνίου.
    2. Μετά καρφώνουμε στο ξυλάκι ένα κομμάτι πάνα - ένα συκώτι, συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε το σουβλάκι μας.
    3. Ετοιμάζουμε τα ξυλάκια,ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και τα ψήνουμε στην ψησταριά!
    4. Σε λίγα λεπτά είναι έτοιμο!

    Καλή όρεξη!!!

    Τρίτη 19 Απριλίου 2011

    ΠΩΣ ΒΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ


    1. Προσέχουμε τι αυγά επιλέγουμε.

    2. Αφήνουμε τα αυγά έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.

    3. Καθαρίζουμε τα αυγά μας καλά με ξύδι. Έτσι απομακρύνεται όλη η βρωμιά που μπορεί να έχουν αλλά και το χρώμα της σφραγίδας.

    4. Βράζουμε τα αυγά μας σε χαμηλή φωτιά για περισσότερη ώρα, περίπου 10-12 λεπτά ώστε να μη μας σπάσουνε. Τοποθετούμε μόνο μια στρώση αυγών στην κατσαρόλα μας.

    5. Ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής όταν χρησιμοποιούμε έτοιμη βαφή. Άλλες απαιτούν μόλις 3 λεπτά και άλλες περισσότερη ώρα. Το μυστικό για βαμμένα αυγά χωρίς σημάδια, δεν είναι στην τεχνική τόσο όσο στην ποιότητα της βαφής.Προτιμούμε μια καλή ποιότητα βαφής.

    6. Αφήστε τα να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια γυαλίστε τα καλά με λάδι.

    Καλό Πάσχα!

    ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ


    ΥΛΙΚΑ
    • Ταλιατέλες ή άλλα ζυμαρικά: 500 γρ.
    • Καπνιστό σολομό: 200 γρ.
    • Βότκα: 1/3 κούπας
    • Με μυρωδικά ή απλό τυρί κρέμα: 200 γρ.
    • Κρέμα γάλακτος: 1/2 κούπα
    • Βούτυρο: 1 κουταλιά
    • Αλάτι, άσπρο πιπέρι
    • Ψιλοκομμένο άνηθο: 2 κουταλιές

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Βράζετε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό
    2. Ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος με το τυρί,κόβετε τις φέτες σολομού σε μικρότερα κομμάτια.
    3. Στο τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το σολομό,τον σοτάρετε ελαφρά,για 2 λεπτά. Σβήνετε με την βότκα και όταν εξατμιστεί προσθέτετε την κρέμα με το τυρί και τον άνηθο. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε κατά τα δικά σας γούστα!
    4. Στραγγίζετε τα ζυμαρικά, και τα ανακατεύετε με την σάλτσα.Σερβίρετε αμέσως!

    Καλη επιτυχία!!!


    Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

    ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ


    ΥΛΙΚΑ
    • 1/2 κιλό μακαρόνια
    • 2 κονσέρβες τόνου ελαιόλαδου
    • 3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε τετραγωνάκια
    • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 1/2 κρασοπότηρο ούζο
    • 1 κρασοπότηρο ζεστό νεράκι
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • πάπρικα
    • μερικά φυλλαράκια μέντας για την διακόσμηση
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Στραγγίζουμε τον τόνο από το λάδι και τον βγάζουμε με ένα πιρούνι.
    2. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο.
    3. Ρίχνουμε τον τόνο,ανακατεύουμε συνέχεια για 1 λεπτό περίπου και σβήνουμε με το ούζο.
    4. Ρίχνουμε τη ντομάτα,αλάτι,πιπέρια και λίγο νερό.
    5. Ανακατεύουμε συχνά και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για περίπου 20 λεπτά.
    6. Μπορούμε αν θέλουμε να ανακατέψουμε την σάλτσα με τα μακαρόνια.
    7. Συνοδεύεται και με τριμμένο τυράκι της αρεσκείας μας(κεφαλοτύρι,παρμεζάνα κλπ)
    8. Διακοσμούμε με τα φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου!

    Καλή επιτυχία!

    ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ


    ΥΛΙΚΑ
    • 700 γραμμάρια κιμά
    • 1 αβγό
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 2-3 φέτες μουλιασμένη ψίχα απο ψωμί ή τριμένη φρυγανιά
    • αλάτι-πιπέρι
    • 1 κουταλάκι κάρυ
    • 150 γρ κίτρινη μοτσαρέλα(σε μικρά λεπτά κομματάκια)
    • 2 μακριές πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Βάζετε τον κιμά σε βαθύ μπόλ και προσθέτετε αβγό,κρεμμύδι,ψωμί λίγο λάδι και το μαϊντανό.
    2. Ρίχνετε αλατοπίπερο και το κάρυ και ανακατεύετε μεχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    3. Πλάθετε πλατιά μπιφτέκια και τοποθετείτε στην μέση μπαστουνάκια κεφαλογραβιέρας και ψιλοκεμμένη πιπεριά.
    4. Ξαναζυμώνετε τα μπιφτέκια , έτσι ώστε να κλείσετε μέσα την γέμιση.
    5. Αλείφετε τα μπιφτέκια με λίγο λάδι και τα σε προθερμασμένο φούρνο.
    6. Ψήνουμε τα μπιφτέκια στους 160 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μεχρι να ροδίσουν καλά.

    TIP
    Μπορείτε μαζί με την μοτσαρέλα να βάλετε και μια λεπτή φέτα ντομάτας στη γέμιση και κατά την διάρκεια του σερβιρίσματος να το περιχύσετε με λίγο παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχετε αρωματίσει με πλατύφυλλο φρέσκο βασιλικό(1 ώρα πριν το ψήσιμο του μπιφτεκιού βάζετε 2-3 φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα μέσα σε λίγο ελαιόλαδο)

    Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!

    DRESSING ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΕΣ


    ΥΛΙΚΑ

    • 1 κούπα ελαιόλαδο
    • 1/2 κούπα ξύδι από λευκό κρασί
    • 1/2 κούπα μέλι (ή 3 κ.σ. γεμάτες)
    • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
    • 2 κ.σ. μουστάρδα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Είναι πολύ απλό και μπορεί να το κάνει ο καθένας μας.
    Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο multi ή σε ένα σεικερ και
    τα χτυπάμε όλα τα υλικά.


    TIP
    dressing το οποίο ταιριάζει με όποια σαλάτα εσείς θέλετε.
    Με σαλάτα ρόκα & παρμεζένα η γεύση γίνεται ακόμη καλύτερη.


    Το dressing αυτό μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο για μία εβδομάδα χωρίς να χάσει κάτι από τη γεύση του.

    Καλή όρεξη!!!

    Κυριακή 17 Απριλίου 2011

    ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΣΤΙΦΑΔΟ

    ΥΛΙΚΑ

    • 1 κιλό μοσχάρι από κυλότο ή στρογγυλό
    • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 200ml κόκκινο κρασί
    • 500γρ πουμαρό
    • ελαιόλαδο
    • αλάτι,πιπέρι,κόκκινο πιπέρι,κάρυ,ξύλο κανέλας,ζάχαρη
    • μαϊντανό

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    1. Κόβουμε το μοσχάρι σε χονδρούς κύβους πέρνουμε τη κατσαρόλα θωρακίζουμε το κρέας ρίχνουμε και το κρεμμύδι και το μαραίνουμε ελαφρώς σβήνουμε με το κόκκινο κράσι αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το πουμαρό,αλάτι πιπέρι,ζάχαρη 1 ξύλο κανέλας.
    2. Συμπληρώνουμε με υγρά ίσα που να σκεπαστεί το κρέας σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες.
    3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις μαλακώσει το κρέας και προσθέτουμε λίγο κάρυ και το κόκκινο πιπέρι,αυτά τα δύο μπαχαρικά είναι προτιμότερο να προστίθενται αφού σβήσουμε το φαγητό από τη φωτιά γιατί αλλιώς πικρίζουν ελαφρώς και χάνουν το αρωμά τους.


    ΤΙΡ
    Εάν στη παραπάνω συνταγή προσθέσουμε κρεμμυδάκια κοκκάρι έχουμε το στιφάδο.Παίρνουμε τα κρεμμυδάκια τα καθαρίζουμε και τα σωτάρουμε ελαφρώς σε βούτυρο το οποίο έχουμε αφήσει να ζεσταθέι καλά.Αλατοπιπερώνουμε αφού τα δώσουμε λίγο χρώμα τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουνε τα περιτά λίπη.Στο τελευταιο στάδιο του μαγειρέματος περίπου μισή ώρα πριν την ολοκλήρωση του κρέατος ρίχνουμε μέσα και τα κρεμμυδάκια και συγχρονίζουμε το βρασμό και των δυο.Σερβίρουμε και πουδράρουμε με μαινδανο.Το κουνέλι, ο λαγός,το αγριογούρουνο γίνονται κατά τον ίδιο τρόπο.
    καλή επιτυχία!!

    Σάββατο 16 Απριλίου 2011

    ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΡΙΓΑΝΗ

    ΥΛΙΚΑ

    • 400γρ γαύρος
    • 1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη
    • μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
    • 1/3φλυτζάνι ξύδι
    • άνηθο
    • αλάτι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    Καθαρίζουμε το γαύρο από κεφάλι και εντόσθια αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο και τοποθετούμε τα φιλέτα το ένα δίπλα στο άλλο στη σειρά σε ένα ταψί.ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί αλατίζουμε το γαύρο και τον καλύπτουμε με τη μαρινάδα.Το φυλάσσουμε για 1-2 μέρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.
    καλή επιτυχία!!

    Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

    ΚΕΙΚ


    ΥΛΙΚΑ

    • Σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο: 300 γρ.
    • Ξερή μαγιά: 1 φακελάκι
    • Αλεύρι: 440 γρ.
    • Ζάχαρη: 80 γρ.
    • Αυγά: 6 μέτρια
    • Αλάτι: 1 κουταλάκι
    • Χτυπημένο αυγό: 1 μικρό για το άλειμμα
    • Βούτυρο: λίγο για τη φόρμα



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και ζυμώνετε με το χέρι ή στο μίξερ. 2. Όταν τα αυγά ενσωματωθούν καλά προσθέτετε και το βούτυρο, κομμάτι, κομμάτι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Την κάνετε μπάλα και την βάζετε σε βουτυρωμένο μπολ. 3. Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε 2 - 3 ώρες σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει, Την ξαναζυμώνετε και την αφήνετε τουλάχιστον άλλη μία ώρα να φουσκώσει. Την ζυμώνετε, της δίνετε σχήμα και την βάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα ή σε 12 ατονικά φορμάκια. 4. Αφήνετε τα μπριος να φουσκώσουν για 15 - 20 λεπτά και εν τω μεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. 5. Αλείφετε τα μπριος με το χτυπημένο αυγό. Τα ψήνετε για 5 λεπτά στους 200 βαθμούς και για άλλα 15 (αν είναι ατομικά) ή 25 (αν είναι ένα μεγάλο) στους 180 βαθμούς. 6. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

    Καλή επιτυχία!!!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...