Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ Π.Ο.Π.(ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ)


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ Π.Ο.Π. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑ;


Είναι τα τοπικά ή εθνικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται απολύτως από τις διαθέσιμες πρώτες ύλες ,τις κλιματολογικές συνθήκες και τη μακρόχρονη πείρα των παραδοσιακών τεχνιτών και μαστόρων.
Π.Ο.Π. (ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ)
Όταν ένα προϊών αναγνωριστεί ως Π.Ο.Π τότε κανείς δεν μπορεί να ονομάσει ένα άλλο προιόν έστω και σχετικό με το όνομα του παραδοσιακού προϊόντος που προστατεύεται.

Τα Ευρωπαικά Π.Ο.Π τυριά ειναι 126!

37 ΓΑΛΛΙΚΑ, 30 ΙΤΑΛΙΚΑ, 20 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ,11 ΙΣΠΑΝΙΚΑ, 10 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ, 8 ΑΓΓΛΙΚΑ, 3 ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, 3 ΔΑΝΕΖΙΚΑ, 2 ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ, 1 ΒΕΛΓΙΚΟ.

Τα ελληνικά Π.Ο.Π τυριά κατέχουν τη τρίτη θέση στην Ευρώπη και είναι τα εξής:

ΑΝΕΒΑΤΟ ΜΥΚΟΝΟΥ ,ΜΠΑΤΖΟΣ ,ΦΕΤΑ, ΦΟΡΜΑΕΛΛΑ ΑΡΑΧΩΒΑΣ, ΓΑΛΟΤΥΡΙ ,ΓΡΑΒΙΕΡΑ
ΚΡΗΤΗΣ ,ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ ,ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΑΓΡΑΦΩΝ ,ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ ,ΚΑΣΕΡΙ ,ΚΑΤΙΚΙ ΔΟΜΟΚΟΥ ,ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ,ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ,ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ,ΜΑΝΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ,ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ ,ΠΥΚΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ ,SAN ΜΙΧΑΛΗ ΣΥΡΟΥ ,ΣΦΕΛΑ Η ΦΕΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ,ΞΥΝΟΜΥΖΗΘΡΑ ΚΡΗΤΗΣ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...