Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό (δηλ. ένα σακουλάκι) φασόλια μέτρια (προτιμούμε τα 3 Α -βραστερά)
  • 1 κρεμμύδι
  • 4-5 μέτρια καρότα
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • ντοματοχυμός ή ντοματοπολτές
  • μαϊντανός
  • αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ρίχνουμε το σακουλάκι με τα φασόλια σε μια λεκάνη, τα ψυρίζουμε και πετάμε ό,τι δεν μας φαίνεται καλό. Τα πλένουμε (ρίχνουμε νερό και το σουρώνουμε, αυτό σημαίνει πλύσιμο) και γεμίζουμε τη λεκάνη νερό για να μουλιάσουν. Αυτό το κάνουμε από το βράδυ.  
  •  Πετάμε το νερό που τα μούλιαζε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό να τα σκεπάζει καλά. Η φωτιά στην αρχή είναι δυνατή και μόλις αρχίσει η βράση την χαμηλώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για περίπου μία ώρα με μισόκλειστο καπάκι (αν το κλείσετε τελείως, θα σας πεταχτούν νερά και αφροί και άλλα τέτοια ωραία). .
  • Περνάμε τα φασόλια 2-3 νερά για να καθαρίσουν και να βγάλουν ό,τι φλούδα μπορούν (διότι, ως γνωστόν, η φλούδα προκαλεί φούσκωμα και πρήξιμο κλπ κλπ). Τα ξαναβάζουμε στην κατασαρόλα με το νερό (κάπου μέχρι τη μέση της κατσαρόλας, μην τη γεμίσετε, δεν φτιάχνετε μακαρόνια) μαζί με όλα τα υλικά. Τα καρότα όχι ολόκληρα, αλλά καθαρισμένα και κομμένα σε φετούλες, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, όπως και ο μαϊντανός, και το σέλινο μόνο τα φύλλα του. Τα αλάτι το κρατάμε για το τέλος μιας και τα σφίγγει τα όσπρια. Επίσης, μπορούμε να ρίξουμε στο σημείο αυτό λίγη ζάχαρη, που βοηθά στην πιο γρήγορη βράση.
  • Βράζουμε για μια ώρα, και πάλι με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, δοκιμάζοντας τη γεύση και το αν έχουν βράσει (θα πάρει περίπου 1,5 ώρα). Κανά 20 λεπτό πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και το αλάτι.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...